Το Ιστορικό του Ροταριανού Ομίλου Ξάνθης

maketa-english4Η ιδέα να ιδρυθεί ροταριανός Όμιλος στην Ξάνθη, φαίνεται να είχε ωριμάσει από πιο νωρίς. Έτσι οι γιατροί Γιώργος Μανθόπουλος διακεκριμένος ροταριανός του Ομίλου Θεσσαλονίκης και Διοικητικός Σύμβουλος 1958-59 του Ρόταρυ στη Ελλάδα και Γεώργιος Βασιλικός πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Καβάλας που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Ομίλου Ξάνθης, όταν ξεκίνησαν την προσπάθειά τους αυτή δεν κουράστηκαν πολύ, γιατί βρήκε πρόσφορο έδαφος για γρήγορη ανάπτυξη.
Το Φεβρουάριο του 1955 εννιά Ξανθιώτες επιστήμονες, δημοσιογράφοι, έμποροι, κ.α.- τα ονόματά τους φαίνονται στα Ιδρυτικά Μέλη του Ομίλου- συγκεντρώθηκαν στα Γραφεία του Προσκοπισμού Ξάνθης και αποφάσισαν την ίδρυση του «Ροταριανού Ομίλου Ξάνθης». Δε χρειάστηκε χρόνος πολύς ούτε και κόπος πολύς για να αυξηθεί ο αριθμός  στα 22 μέλη. Από τότε μέχρι σήμερα ο Ροταριανός Όμιλος Ξάνθης λειτουργεί συνεχώς.
Στις 10 Ιουνίου 1955 γίνονται οι πρώτες αρχαιρεσίες του Ομίλου για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και στις 17 τον ίδιο μήνα συνέρχεται το εκλεγέν Συμβούλιο για να καταρτιστεί σε Σώμα και συντάσσεται το 1ο Πρακτικό του Ομίλου. Οι πρώτοι ροταριανοί δέχθηκαν με πολύ ενδιαφέρον το Ρόταρυ και πίστεψαν ειλικρινά στην ιδεολογία του. Διοικητικό Συμβούλιο, Επιτροπές και απλά μέλη δραστηριοποιήθηκαν από την  πρώτη αρχή. Οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου και των Επιτροπών και οι συνεστιάσεις, πάντοτε με ομιλίες, δεν διακόπηκαν καθόλου, παρά την πρωτοφανή ζέστη που επικρατούσε εκείνο το καλοκαίρι.
Η 2α Δεκεμβρίου 1955 ήταν η πιο μεγάλη ημέρα για τον Όμιλο. Έλαβε τη χάρτα Αναγνώρισής του από το Διεθνές Ρόταρυ. Από αυτή την ημέρα απέκτησε την επίσημη υπόστασή του στο Διεθνές Ρόταρυ και μπήκε στη μεγάλη οικογένεια των χιλιάδων Ροταριανών Ομίλων.
Το γεγονός αυτό γιορτάστηκε με την Πανηγυρική Συνεστίαση του Ομίλου στις 8 Δεκεμβρίου 1955, που ήταν και η πρώτη πανηγυρική συνεστίαση του. Έγινε στο εστιατόριο «Κληματαριά», μία αίθουσα ρομαντική και φιλόξενη. Ήταν η πρώτη επίσημη εμφάνισή του στην κοινωνία της Ξάνθης. Εδωσε τις πρώτες εξετάσεις και πήρε «Αριστα». Ήταν πράγματι μία μεγαλειώδης συνεστίαση για την εποχή εκείνη. Παρευρέθηκαν περισσότερα από 120 άτομα, μεταξύ αυτών ο τότε Νομάρχης κ. Στέφανος Νόκογλου, ο Δήμαρχος Βας. Βασιλειάδης, οι Στρατιωτικές και Δικαστικές αρχές, εκπρόσωποι Οργανώσεων και Συλλόγων, πολλοί ροταριανοί των Ομίλων Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Κομοτηνής και πολλοί φίλοι του Ομίλου. Σημειώνουμε ιδιαίτερα την παρουσία των ροταριανών που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση του Ομίλου μας, Γεωργίου Μανθόπουλου του Ομίλου Θεσσαλονίκης, Γεωργίου Βασιλικού Προέδρου και του βετεράνου ροταριανού Πλάτωνα Παπανικολάου του Ομίλου Καβάλας, που ήταν και ο ανάδοχος του Ομίλου μας.
Περιγράψαμε εκτενώς τα πρώτα βήματα του Ροταριανού Ομίλου Ξάνθης. Το κρίναμε απαραίτητο αυτό, γιατί θέλουμε να δώσουμε μια πληρέστερη εικόνα της απαρχής του, το θαυμάσιο αυτό ξεκίνημα, που όχι μόνο στήριξε τον Όμιλο, αλλά και τον μετέβαλλε σε μία σφύζουσα από ζωντάνια και δημιουργικότητα κυψέλη επί 55 ολόκληρα έτη.
Σε αυτούς τους πρώτους ροταριανούς, τους πρωτεργάτες του Ομίλου ανήκει το μεγάλο εύγε! και η η ευγνωμοσύνη όλων των ροταριανών της Ξάνθης, των μετέπειτα χρόνων.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: