Αναρτήθηκε από: varvatsoulias | 1 Φεβρουαρίου, 2010

Μάγεψε, με την ομιλία του, ο Θανάσης Μουσόπουλος τους Ροταριανούς της Ξάνθης.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010, στο ξενοδοχείο «Νατάσσα», στα πλαίσια της τακτικής συνεστίασης του Ροταριανού Ομίλου Ξάνθης και με αφορμή την έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών η ομιλία του φιλόλογου-συγγραφέα κ. Θανάση Μουσόπουλου, με τίτλο

«Λαογραφία γιατί»

Ο ομιλητής αφού χαιρέτησε την πρόσκλησή και την εκφώνησή του από τον Πρόεδρο του Ρ. Ο. Ξάνθης, έκανε μια μικρή αναφορά στην μακραίωνη ιστορία της Θράκης, εξήγησε στους παρευρισκόμενους την έννοια της λέξεως λαογραφία και την αναγκαιότητά της για την διάδοση των γραμμάτων των τεχνών και γενικά των παραδόσεων της περιοχής. Αναφέρθηκε στους μεγάλους λαογράφους της Θράκης (Γεώργιο Βιζυηνό, Βλάσιο Σκορδέλη, Αναστάσιο Χουρμουζίδη κ.ά.) αλλά και στους ξένους περιηγητές και ιστορικούς (Εβλιά Τσελεμπή, Gaston Deschamps, Πέτρο Μπελόν κ.ά..) που διέδωσαν και διέσωσαν στο πέρας του χρόνου τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της.  Κλείνοντας ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η Θράκη με την λαογραφία της, δένει και δηλώνει ιστορικά την Ελληνικότητά της σε ολόκληρο τον κόσμο».

Μετά το τέλος της ομιλίας ο Πρόεδρος του Ρ. Ο. Ξάνθης Αντώνης Βαρβατσούλιας, παρέδωσε, εκ μέρους του ομίλου, στον ομιλητή δώρο ένα συλλεκτικό στυλό προτρέποντας τον στην συγγραφή και άλλων βιβλίων που δίνουν πνευματικό «οξυγόνο» στους νέους που τόσο το χρειάζονται.

Η βραδιά έκλεισε με φαγητό κουβεντούλα και σχέδια για τις επόμενες εκδηλώσεις του Ρ. Ο. Ξάνθης.


Σχολιάστε

Kατηγορίες